История на къщата

Сградата на „Къщата на маските“ е прекрасен образец на възрожденската архитектура.

Строена е през 1870 г. от местни майстори. Още на времето е била известна с дърворезбованите си тавани. Във формата на квадрат са вписани слънце и геометрични елементи. От квадратите на тавана до стените е оставен по 1 метър и по ръбовете на квадратите е била спусната завеса, стигаща до земята. В „коридора“ между стените и завесите са се движели жените – „були“, за да останат скрити от очите на външните за дома посетители, докато поднасят гозби и напитки на гостите. Стопанинът на къщата произхождал от турската фамилия Фатини.
През 80-те години на ХХ век Националният институт по паметниците на културата изгражда къщата по някогашния проект, но със съвременни материали, тъй като старата постройка била неустойчива. Така за поколенията е запазена една много красива архитектура, която да представя уменията на местните майстори и естетиката на старото строителство по тези земи.

Дълго къщата е била неизползваема и запусната, но местните не допускат нейното разграбване или разрушаване. Обновяването й я представя в цялата й красота и създава дом на местната маскарадна традиция.