Информация за селото

Село Кошарево, община Брезник, област Перник, е разположено в Югозападния регион на България. Отстои на 18 км. югозападно от град Брезник, на 35 км. северозападно от град Перник и на 60 км. западно от град София. Селото е самостоятелно кметство в състава на община Брезник и в неговия състав не влизат други населени места. Намира се в планински район, на 805 м. надморска височина, на най-високото място на седловината отделяща планината Черна гора (Църна гора) от Любаш планина в широкия смисъл на понятието Любаш, а не само връх Момин двор – най високата част на Любаш. До селото има язовир.

За пръв път селото се появява в списъци на събирачите на данъци – джелепкешаните от 1576 г. под името Кошарева към кааза Радомир, а около Освобождението в селото има 14 къщи с българи и 36 къщи с турци, заради което му казвали „Мали Стамбул“ и оттогава възникнал изразът: „Да те пази Бог от голобръдски вук, дикански разбойник и кошаревски турчин“. Според предания местността „Вакъл“, почти като Вакъф, била владение на Църногорския манастир и се предполага, че тъкмо от манастирските кошари е дошло и името на селото. Името не е променяно до сега.

          Според друга версия в съхраняван в Националната  библиотека данъчен регистър от 1530 г., е записано: „И тоя път кошаревци не си платиха данъка“. Местните разказват, че предците им посрещнали със засада дошлите да събират данъци трима турски чиновници и ги пребили. После пристига потеря и арестува четирима човека. На тях започнали да им викат „окошарените“, в смисъл затваряните в кауша и така се появило името Кошарево.

         Населено място в този район е имало още през античността. На самостоятелно възвишение на около 6-7 км южно от селото се намира антична крепост, известна като Тепето или Св. Рангел. Според легенда, подземен тунел е свързвал крепостта с антично селище на река Светля. В местността „Дубица“ се намира антично селище и могилен некропол. На около един километър  западно от селото в местността Манастира, наричана още Кръста, са намерени останки от средновековна църква. На това място има поставен оброчен кръст.

         Има обаче един ден в годината или по-точно нощ, когато Кошарево се оживява и пълни с народ, а гостите, дошли за веселбата нямат чет. Това е времето, когато в Пернишко е Сурва или по-скоро Сурова, както местните наричат обичая да се маскират на 13 срещу 14 януари и да обикалят за здраве и берекет във всяка къща.          Местните празници и събори са: Зимният обичай „Сурова“, „Спасовден“, на който се прави курбан. Всяка година на Кръстовден – 27 септември се провежда землячески събор.